Home    Werkwijze    Optimalisatie    Over Wux    Ons werk    Sienn    Contact

Veilige wachtwoorden

veilig wachtwoord

Wil jij een echt super veilig wachtwoord dat voldoet aan de huidige tijd? De eerste stap naar een betere beveiliging van jouw gegevens en van de gegevens waar jij met jouw accounts toegang tot hebt (klantgegevens etc) is het maken van een echt veilig wachtwoord. 

Bij veel mensen bestaat een misverstand over de vraag 'wat is een veilig wachtwoord'. Dit misverstand onstaat ook omdat veel systemen waarop je een wachtwoord moet invullen niet goed controleren of een wachtwoord echt veilig is. Zo wordt geadviseerd dat je wachtwoord een speciaal teken moet hebben en minstens acht tekens lang moet zijn. Maar dat is niet waar het echt om gaat. 

Wat is een veilig wachtwoord? 

Een veilig wachtwoord is vooral heel lang. Dat is de basis. Hele lange wachtwoorden zijn namelijk veel moeilijker te kraken door verschillende hack-methodes. In princiepe geldt de regel: hoe langer het wachtwoord, hoe veiliger. 

Iedereen weet dat je hoofdletters, kleine letters, cijfers en het liefst een paar speciale tekens moet gebruiken. Maar maak het niet te gek, zorg vooral dat je het wachtwoord nog kunt onthouden. Gebruikt het liefst lange willekeurige woorden. Om je wachtwoord makkelijker te onthouden kun je bijvoorbeeld zinnen maken die nergens op slaan en niet logisch zijn.

Een wachtwoord dat je kunt onhouden is per definitie veiliger dan een heel moeilijk wachtwoord dat je op moet schrijven om te onthouden. Opschrijven is namelijk nooit zo veilig als het wachtwoord onthouden in je brein. Vandaar de tip om gekke zinnen te maken. Daardoor wordt je wachtwoord heel lang en kun je het toch onthouden.

Een voorbeeld van een on-veilig wachtwoord: Fi3ts01!

Een voorbeeld van een veilig wachtwoord: IkvlieglievermetmijnFietsdandatikzwemmetmijnAuto754!#

Een voorbeeld van een nog veiliger wachtwoord maar wel moeilijker te onthouden: Fliepstieflapstavlorianderstukjapasta2020%!

Een voorbeeld van een super veilig wachtwoord: J2EA!p7S4ppc*jEBVy*xKWB&4K=sc_%F7D9ehTdC2@SD15%!fa34g
(mits opgeslagen in een goede wachtwoord manager)

 

Belangrijkste regels op een rijtje:

 • Maak je wachtwoord minstens 40 tekens lang, het liefst nog langer
 • Zorg voor gekke zinnen die niet logisch zijn
 • Gebruik niet je eigen naam, adresgegevens of geboorte datum
 • Gebruik op iedere site een ander wachtwoord!
 • Sla als je wachtwoorden op in een veilig wachtwoord manager programma
 • Zorg voor gekke woorden die niet in het woordenboek staan, mits je het kunt onthouden
   

Basis regels op een rijtje:

 • Gebruik hoofdletters en kleine letters
 • Gebruik cijfers
 • Gebruik speciale tekens

 

Is mijn account met een lang wachtwoord 100% veilig?

Nee. Hoe lang je wachtwoord ook is, het biedt geen 100% gerantie dat je niet meer gehacked kunt worden. Er bestaat software dat toetsaanslagen op jouw computer kan bijhouden. Deze software (keyloggers) kunnen zonder dat je het weet op je computer geinstalleerd zijn. Ze kunnen dan zien met welke gebruikersnaam een wachtwoord jij inlogd op een website en die informatie gebruiken om in je account te komen. Wat moet je dan doen? 

 1. Zorg dat je software en besturingssysteem up-to-date is
 2. Zorg voor een actieve en up-to-date virusscanner 
 3. Download en gebruik geen illegale software en download alleen software van betrouwbare bedrijven
 4. Controleer voor het inloggen altijd of de site een beveiligde en geldige https verbinding gebruikt

Hoe onthoud ik die lange wachtwoorden?

Sla je lange en verschillende wachtwoorden op in een goed beveiligde password manager. Dit kan in je browser zijn of een apart programma dat je kunt downloaden. Zoals bijvoorbeeld Keepass (https://keepass.info/)

Je kunt wachtwoorden ook op laten slaan door je internet browser. Er zijn ook password managers te downloaden die een browser extentie hebben om je wachtwoorden makkelijk in te vullen.